måndag 31 januari 2011

Oskuldens tid

Det är inte bara radion som har bokcirkel - i morgon är det dags för jobbcirkeln igen:) Denna gång har vi läst en roman av Edith Wharton: Oskuldens tid, en bok från 1920.

Detta var en underbar bok att läsa! Handlingen är förlagd till 1870-tal och platsen är New York och dess societet. Det är en berättelse om konvenanser, mod, ansvar och moral.

Newland Archer ska förlova sig med en vacker ung kvinna. Archer är i sinnet liberal - kvinnan bör vara lika fri som mannen. Men han sitter fast i sin tids och sin sociala plattforms syn på rätt och fel. Även om han vill något annat finns de osynliga reglerna: umågs med rätt folk, bär rätt handskar till fracken, hys rätt åsikt om den operaföreställning du bevistat och framför allt gift dig med rätt kvinna. Kvinnan ska vara dygdig. Ve den kvinna som förlupit sin man - hon drar hela släkten i smutsen. Givetvis kommer en sådan kvinna i Archers väg, förstås är hon vacker och förstås blir Archer förälskad i henne, grevinnan, kusin till hans trolovade. Det kunde varit lättare.

Skeendena har sina likheter med en av mina absoluta favoritfilmer: Broarna vid Madison County. Grundstoryn är densamma i båda: förälskelse, äktenskap, passion, otrohet, ansvar. I båda berättelserna är det kvinnorna som väljer att inte gå in i den nya relationen slår det mig nu. Sluten är också ganska lika, och jag gillar hur författarna löst det även om det känns sorgligt att passionerna inte bejakas fullt ut..

Men vänta nu - Madison County är nutid men lösningen densamma som för Archer och grevinnan. Handlar det mindre om konvenanser, mer om människans moral och ansvar?

Oskuldens tid belönades med Pulitzerpriset 1921 och blev film i början av 90-talet. Jag skulle gärna se den. Boken var lite omständlig att läsa med många beskrivningar som kräver ett lägre lästempo men som var njutbart när vanan infunnit sig. Det har varit fantastiskt roligt att blicka in i New Yorks societet som tydligen var så mycket mer full av konvenanser än Europas vid denna tid (?)

Inga kommentarer: